Stel, je bent in  het Luchtvaart- en oorlogsmuseum op Texel en loopt de gang achter de bunkers in. Daar zijn een paar inkijkjes met schaalmodellen van bunkers. Benieuwd kijk je door het gat van de kijkdoos. Hé, wacht eens even? Zag je daar nou iemand lopen? Je wrijft eens in je ogen. Ja hoor…  ineens komt er een man tevoorschijn en daarna nog één. Maar dat kan toch niet!?

Of, zoals in de tentoonstelling ‘Leven van de Vis’.  Als je daar kijkt in de stuurhut van een schip verschijnt er daar ineens de kapitein die in de stuurhut staat en ook nog tegen je praat. Levensecht.

Het principe van de Pepper’s Ghost:
Tussen het toneel (of tentoonstellingsonderdeel) en het publiek staat een glasplaat. Deze staat in een hoek van 45 graden gedraaid. Ergens naast het toneel, op een plek die voor het publiek niet zichtbaar is, staat de persoon die moet verschijnen als geest. Deze persoon wordt belicht door een felle lamp. Als de glasplaat goed staat, ziet het publiek de weerspiegeling van de persoon in de glasplaat. Maar doordat men erdoorheen kan kijken, lijkt het net een geest. Door de lamp langzaam aan te laten gaan, kan men de geest langzaam laten verschijnen; laat men de lamp langzaam uitgaan, dan verdwijnt de geest.

Bij Expotise hebben we al vaker gebruik gemaakt van deze techniek: de Pepper’s Ghost. De kunst van de optische illusie, het tot leven brengen van een vast object. Het is een mooie manier van beleven en eigenlijk al eeuwenoud.
Het gebruik van de  Pepper’s ghost-techniek is ooit begonnen bij het toneel. John Henry Pepper slaagde er in 1862 in, om met deze techniek een geestverschijning te creëren op het toneel.

In het Luchtvaartmuseum laten wij op deze manier twee soldaten op een bunker wachtlopen. Door via hetzelfde systeem de glasplaten zo te zetten tussen de bunker, een monitor en de toeschouwer kun je het verhaal van de bunker tot leven laten komen.  Extra betrokkenheid en beleving.

De beelden voor de Pepper’s Ghost zijn van te voren opgenomen in onze werkplaats, met een greenscreen. De werkplaats even tijdelijk omgebouwd tot studio. De situatie van de bunker hebben we nagebouwd. Deze opnames gemonteerd en ‘geplaatst’ op de bunker door de net genoemde glasplaten. Het geluid van de twee soldaten maakt het verhaaltje af.

Op het moment dat u op de knop drukt start het verhaaltje.

Wilt u dit zelf beleven? Neem vanaf mei 2019 een kijkje in het Luchtvaart- en Oorlogmuseum