3D-printen is een productietechniek waarbij een digitaal bestand omgezet wordt naar een tastbaar object. Het object wordt laagje voor laagje opgebouwd door de 3D-printer.
Er kan geprint worden met veel verschillende materialen maar bij Expotise houden we ons vooral bezig met het printen in plastic. Je kan printen in verschillende kleuren en vormen, zolang er maar een digitale tekening van is gemaakt met een aantal punten op de x-, y- en z-coördinaten.
3D-printen bestaat al meer dan 30 jaar, maar de laatste tijd wordt het steeds populairder. Het wordt steeds toegankelijker, de techniek is voordeliger geworden en daarnaast is de kwaliteit van de machines verder ontwikkeld en verbeterd. Inmiddels worden er zelfs bruggen en gebouwen geprint.
Je hoeft niet meer te kunnen 3D-tekenen om de nodige digitale bestanden te kunnen maken, hoewel dat nog wel steeds heel handig is. Door de komst van de “thuis-printer” is 3D-printen nog een stuk makkelijker geworden!
Expostise is een paar jaar geleden begonnen met 3D printen. En dan vooral met het printen van handigheidjes die je niet ziet. Bijvoorbeeld een houder voor een kleine computer (Arduino) die vaak gebruikt wordt in een interactief expositie onderdeel. Zoals je hiernaast kan zien op de foto, klein, praktisch en (bijna) in de juiste Expotisekleuren. Wij vinden het eigenlijk jammer dat geen bezoeker deze ooit te zien krijgt!
De zichtbare 3D prints die we maken zijn vooral miniaturen. Kleine maquette-onderdelen of kleine versies van echte gebouwen. Voor het Atlantikwallcentrum hebben we 28 bunkers op schaal uitgeprint. Ze zijn te bewonderen op een plank langs de gehele lengte van de tentoonstelling daar.
Voor een wandelroute in Den Helder zijn we bezig om het oude station, met treinen en rails na te bouwen. Dat wordt de basis van de verbronzde maquette die het uiteindelijk moet worden. Printen in het klein met veel details is mogelijk met de 3D printer.
En we printen nog even door voor Den Helder. Voor een grote maquette die komt in het Atlantikwall Centrum in Huisduinen, zijn we miniatuur woningen, gebouwen en andere onderdelen aan het printen. Een hele klus. Met de wat grotere gebouwen is onze 3D printer soms wel meer dan 12 uur mee bezig. Op dit moment is hij dag en nacht aan het werk. En het resultaat mag er zijn; de vele details maken de maquette-onderdelen spannend om naar te kijken.