Luisterpalen

Opleverdatum:

juni 2021

In samenwerking met:

Ontwikkelingsmaatschappij Zeestad, Platvorm Amsterdam, Verhalenmakers De Nieuwe Collectie.

Ontdek het verhaal van Den Helder al wandelend aan de hand van tien historische vertelpunten langs de Marsdieproute van het Wandelnetwerk Noord-Holland. Sta stil bij verschillende culturele hoogtepunten en luister naar ervaringsverhalen van inwoners van de stad. Op initiatief van ontwikkelingsmaatschappij Zeestad, het ontwerp van Platvorm Amsterdam en Verhalenmakers De Nieuwe Collectie en gebouwd door Expotise.

De route neemt wandelaars in deze route mee in het verhaal over de strijd tegen het water, de cultuurhistorie en de maritieme en militaire geschiedenis. Vissers, redders, scheepstimmerlui en de marine hebben in 200 jaar van het dorpje Helder een stad gemaakt.

De mini-documentaires met inwoners zijn gemaakt door Tjitske Mussche. Daarnaast zie je via kijkers bijvoorbeeld ook de verandering van de Beatrixstraat, een historisch panorama van de chique Hoofdgracht of de wegwijzer naar voormalige bestemmingen bij Lands End.

Ze duren 1 minuut en daarin komen Nieuwediepers aan het woord over de plek waar de wandelaar staat.

De route is als een ‘ommetje’ te lopen. Vanuit het station loop je over de Beatrixstraat richting Willemsoord. Daarna over de oude Rijkswerf richting de dijk. De wandeling gaat tot de locatie van het voormalige ’t Huys Tijdverdrijf en via het Stadspark naar het station.

De borden zijn gesublimeerd aluminium met een hoogglans coating.