Opleverdatum:

december 2023

In samenwerking met:

Bureau SMALT, Stichting Texels Museum

De Texelse vuurtoren is sinds 2009 opengesteld voor publiek. De beloning voor het beklimmen van 118 treden? Het prachtige uitzicht over de zee en de noordpunt van Texel, maar ook de toren zelf is indrukwekkend. Het trappenhuis met de fraaie, gietijzeren wenteltrap stamt uit 1864. De buitenkant is echter van na de oorlog. Het is een toren in een toren, wat duidelijk zichtbaar is op de vierde verdieping. Hier kunnen bezoekers tussen de twee wanden doorlopen.

De nieuwe invulling van de vuurtoren neemt de bezoeker mee in het belang van het bestaan van deze vuurtoren. De tentoonstelling laat zien hoe veel schepen er zijn vergaan voor de kust, je ervaart storm en luistert naar de vuurtorenwachter die zijn verhalen verteld. Sinds 2003 is de Texelse vuurtoren niet meer bemand. Dankzij radar en gps kennen schepen hun positie met grote nauwkeurigheid. Bij problemen nemen ze contact op met de Brandaris, de vuurtoren op Terschelling die nog wel continu bemand is.

In samenwerking met Bureau SMALT en de technische dienst van Stichting Texels Museum kwam de nieuwe invulling tot leven.

Op het pad naar de vuurtoren toe, wat overigens als een prachtige stukje lopen is, wordt je op de reling van het pad voorzien van enkele weetjes en feitjes over de vuurtoren en de plaats waar je je bevind. Deze bordjes zijn uitvoert als een sublimatie op aluminium. En zijn gemonteerd in een cortenstalen bakje.

We brachten op twee verdiepingen verduisterende raamfolie aan, om de sfeer van storm te benadrukken. En om de focus van de bezoeker direct te leggen op de projectie die te zien is.

Om het verhaal van de vuurtorenwachter tot leven te brengen wilde ze de bezoeker een kijkje geven in het logboek dat alle jaren trouw is bijgehouden. Helaas mocht het origineel niet tentoongesteld worden. En dus kwam de vraag of wij een replica wilde maken.
Deze replica hangt nu te schitteren in vitrine lijst bij de wachtruimte.

Overige informatie bordjes en route aanwijzingen werden uitgevoerd als sticker op dibond.