Fort Kijkduin

Opleverdatum:

juni 2021

In samenwerking met:

Stichting Zeestad, Fort Kijkduin, Platvorm Amsterdam, OEK Produkties,  De Nieuwe Collectie, Miniworld Rotterdam.

Ervaar hoe het er aan toe ging bij de Slag bij Groote Keeten en waan je onderdeel van het Engelse leger dat de Bataafse Republiek binnenviel in 1799. Wandel mee met Napoleon en ontdek hoe Fort Kijkduin door de jaren heen is veranderd. Met behulp van een audiotour kom je hier meer te weten over de geschiedenis van Fort Kijkduin.

In het indrukwekkende Fort Kijkduin in Den Helder, dat in 1811 werd gebouwd in opdracht van Napoleon, is in de kelders  een nieuwe tentoonstelling  gebouwd. De start wordt gemaakt door een beleving van film i.c.m. een levensechte maquette van de kust van Den Helder. Hiermee wordt het decor getoond van de Slag bij Groote Keeten. Bij deze slag vallen de Engelsen het land binnen en nemen Den Helder in. Deze invasie was uiteindelijk de aanleiding voor de bouw van Fort Kijkduin: dit mag nooit meer gebeuren.

 

Expotise heeft de onderdelen van de tentoonstelling gebouwd, die door Platvorm en de Nieuwe Collectie zijn ontworpen. Een ontdekkingstocht langs de soldatenverblijven, kanonnen en schietgaten, met een indrukkende filminstallatie en een spannende audiotour, waarmee het hele verhaal duidelijk verteld wordt.

Er is te ontdekken waarom het fort gebouwd is, hoe het fort werkte, wie er gelegerd waren en hoe de manschappen er leefden.